Výkon mandátu poslanců Evropského parlamentu za soc.dem. stranu - Gubáš, Robert (2015)
Charakter výkonu mandátu sociálně demokratického poslance Evropského parlamentu (dále jen EP) má určitá specifika, která ho odlišují od europoslanců ostatních frakcí EP. Práce je svou teoretickou částí zaměřena na historické souvislosti evropské sociální demokracie a na výzvy, kterým musí v současnosti čelit (euroskepticismus, následky hospodářské krize apod.) a také na roli Strany evropských socialistů v celém procesu. Praktickou část tvoří řízené rozhovory s europoslanci za strany ČSSD a SMER - sociálna demokracia. Cílem práce je posoudit míru evropeizace evropské sociální demokracie a rozdíly v národních a evropských aspektech charakteru mandátu sociálně demokratického europoslance.