Basel III proticyklická opatření a jejich potencionální dopad na české banky - Černý, Tomáš; Witzany, Jiří, 1966-; Špániková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato práce se zabývá proticyklickými opatřeními dle Basel III, která mají v budoucnu vstoupit v platnost. Nastiňuje danou problematiku procykličnosti dle Basel II a poskytuje základní informace o nové úpravě této problematiky v předpisu Basel III. Dále se zabývá připraveností českého bankovního sektoru na zavedení proticyklických bufferů a možností tvorby kapitálu Tier I, který by v budoucnu měl tvořit základ kapitálové přiměřenosti bank včetně proticyklických bufferů. Práce následně informuje o možnosti uplatnění proticyklických bufferů a zkoumá vhodnost načasování jejich tvorby. V dalších částech pak jsou podrobněji zkoumány tři vybrané zahraniční bankovní sektory a český bankovní sektor, zejména jejich slabá místa a možný vývoj těchto bankovních sektorů během současné ekonomické krize v případě aplikace opatření dle Basel III již před rokem 2007. Následně je podrobně zkoumána stabilita českého bankovního sektoru skrze krizové scénáře a případnou aplikaci Basel III opatření.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses