Aktivity zájmových skupin v oblasti GMO případová studie geneticky modifikované kukuřice - Nekovařík, Tomáš; Vymětal, Petr; Matějková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se zabývá prosazováním zájmů v oblasti geneticky modifikovaných organismů. Cílem práce je analyzovat aktivity zájmových skupin v této oblasti a postihnout rozdílný přístup vlád ke GMO v USA a Evropě. Práce je strukturovaná do čtyř částí. První kapitola teoreticky definuje zájmové skupiny a lobbing. Druhá kapitola je věnována geneticky modifikovaným organismům a rozdílům mezi EU a USA v legislativě, rozsahu pěstování a přístupu vlád. Ve třetí kapitole se zabývá společností Monsanto -- firmou, jež dominuje v množství zájmových skupin v této oblasti. Čtvrtá kapitola práce představuje případovou studii problému geneticky modifikované kukuřice v Evropě. Právě na případu geneticky modifikované kukuřice lze v Evropské unii vidět aktivity zájmových hnutí, přístup členských států a přístup EU jako celku.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses