Návrh softwarového nástroje pro on-line uživatelské testování webových aplikací - Baxa, Tomáš (2014)
Tato diplomová práce pojednává o tématu optimalizace webových stránek a uživatelském testování se zaměřením na uživatelský prožitek (user experience). Hlavním cílem této diplomové práce je návrh softwarového nástroje pro on-line testování uživatelského prožitku webových aplikací, který se momentálně na českém internetu nevyskytuje. První část práce se zabývá user experience v teoretické rovině. Obsahuje komparaci názorů odborníků na danou problematiku a zabývá se definicí základních pojmů. Teoretická část dále obsahuje analýzu technik výzkumu používaných při návrhu uživatelského prožitku, která je důležitým výstupem pro druhou část. Praktická část práce v úvodu obsahuje průzkum dostupnosti nástrojů pro podporu uvedených výzkumných technik na českém Internetu a zhodnocení jejich vhodnosti pro implementaci do navrhovaného nástroje. Dále se již práce zabývá hlavním cílem -- vývojem softwarového nástroje pro testování použitelnosti webových aplikací a webových stránek (vč. navrhovaného byznys modelu a potencionálních oblastí budoucího rozvoje). Tento nástroj by měl mimo jiné poskytnout přínosy v podobě zrychlení a zjednodušení procesu testování použitelnosti včetně snížení nákladů na testování.