Návrh generické agilní metodiky řízení projektů - Bazala, Jan (2015)
Předkládaná práce je zaměřena na projektové řízení a vztah této disciplíny k agilním přístupům. Cílem bylo navrhnout generickou agilní metodiku řízení projektů, která bude založena na agilních hodnotách a přístupech. I když navržená metodika vychází především z agilních metodik vývoje software, tak je zároveň použitelná na jakýkoliv typ projektů. Vedlejším cílem práce bylo navržení možného způsobu využití této generické agilní metodiky řízení projektů ve výuce 4IT414 - Řízení projektů IS/ICT, včetně vytvoření dokumentů pro podporu tohoto využití. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Nejprve autor definoval základní termíny a poznatky z oboru projektového řízení a následně pak i samotné agilní přístupy a metodiky. V praktické části byla představena generická metodika agilního řízení projektů a navržen možný způsob zapojení metodiky do výuky včetně návrhu dokumentů, k tomu sloužících. Stanovené cíle byly naplněny. Práce může sloužit studentům agilních přístupů i projektové-ho managementu, jejich vyučujícím i široké veřejnosti. Navrženou metodiku lze využít při studiu i v reálném prostředí v nejrůznějších firmách a institucích.