Palestinský stát možné varianty státoprávního uspořádání - Janeček, Pavel (2014)
Práce se věnuje předloženým mírovým návrhům v souvislosti s izraelsko- palestinským konfliktem. Zaobírá se především tím, jak vybrané mírové plány řeší nejsložitější problémy regionu; palestinské uprchlíky, osady na Západním břehu Jordánu, nedostatek vodních zdrojů, Jeruzalém a Pásmo Gazy. Nejdříve práce sumarizuje vývoj v této oblasti od minulosti až do současnosti a předkládá nástin politické situace v dnešním Izraeli. Po této kapitole následuje detailní výzkum největších problémů regionu, které řeší většina všech představených mírových plánů řešících tento spor. Následující kapitola představuje vybrané mírové plány a analyzuje, jakým způsobem řeší jednotlivé plány dílčí problémy. Práce je zakončena kapitolou, ve které se autor snaží navrhnout takové řešení budoucího palestinského státu, které by mohlo být pro obě strany akceptovatelné.