Palestinský stát možné varianty státoprávního uspořádání - Janeček, Pavel; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Prorok, Vladimír, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Práce se věnuje předloženým mírovým návrhům v souvislosti s izraelsko- palestinským konfliktem. Zaobírá se především tím, jak vybrané mírové plány řeší nejsložitější problémy regionu; palestinské uprchlíky, osady na Západním břehu Jordánu, nedostatek vodních zdrojů, Jeruzalém a Pásmo Gazy. Nejdříve práce sumarizuje vývoj v této oblasti od minulosti až do současnosti a předkládá nástin politické situace v dnešním Izraeli. Po této kapitole následuje detailní výzkum největších problémů regionu, které řeší většina všech představených mírových plánů řešících tento spor. Následující kapitola představuje vybrané mírové plány a analyzuje, jakým způsobem řeší jednotlivé plány dílčí problémy. Práce je zakončena kapitolou, ve které se autor snaží navrhnout takové řešení budoucího palestinského státu, které by mohlo být pro obě strany akceptovatelné.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses