Vývoj a současnost Německa a jeho postavení v Evropské Unii - Štursová, Eva (2014)
Cílem mé diplomové práce je provést analýzu německého hospodářství a zmapovat postavení Německa v Evropské unii. Důraz bude kladen především na současnou ekonomickou pozici Německa a změny způsobené vlivem světové finanční a dluhové krize. V první kapitole představuji politický systém a hodnotím socioekonomickou charakteristiku země. Druhá kapitola popisuje ekonomický vývoj dvou odlišných států po druhé světově válce, na jedné straně je hodnocena úspěšná koncepce sociálně tržní západoněmecké ekonomiky, která je v kontrastu se zaostáváním východního Německa a jeho silnou orientací na těžký průmysl. Ekonomická situace Německa po sjednocení země je analyzována ve třetí kapitole pomocí makroekonomických ukazatelů jako HDP, inflace, běžný účtu platební bilance a nezaměstnanost. Dále je zde věnována pozornost zahraničnímu obchodu a německým investicím v zahraničí, tak i zahraničním investicím v SRN. Druhá část této kapitoly popisuje světovou finanční a následnou dluhovou krizi a věnuje se jejím dopadům na německou ekonomiku. Poslední kapitola se zabývá postavením Německa v Evropské unii a řešením aktuálních problémů v eurozóně.