Komparace vývoje zdanění práce a nákladů zaměstnavatelů v EU - Charvát, Jakub; Tepperová, Jana; Peroutka, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Předmětem této diplomové práce je porovnání vývoje nákladů zaměstnavatelů a míry zdanění práce. Za náklady zaměstnavatelů jsou považovány především mzdy a odvody na sociální pojištění. Výše těchto nákladů byla zjištěna pomocí databáze Amadeus, která zpracovává údaje, které zveřejňují společnosti ve svých finančních výkazech a výročních zprávách. Pro analýzu byla vybrána data o společnostech působících na území EU. Dostupná data byla pro 23 členských států. Míra zdanění práce je v této práci reprezentována ukazateli, které sestavuje Eurostat a OECD. V případě ukazatelů zveřejňovaných OECD byla analýza provedena na 19 státech ze zmíněných 23, které jsou zároveň členy OECD. Cílem práce je posouzení, zda v jednotlivých zkoumaných státech existuje korespondující trend vývoje míry zdanění práce a nákladů zaměstnavatelů. Korespondující trend vývoje míry zdanění práce a nákladů zaměstnavatelů nebyl zjištěn ani v jednom případě testování u nadpoloviční většiny zemí v průběhu sledovaného období.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses