Premeny agendy Vyšehradskej skupiny pred a po vstupe do Európskej únie - Matulová, Tatiana (2014)
Cieľom tejto bakalárskej práce je porovnať agendu Vyšehradskej skupiny pred vstupom a po jej vstupe do Európskej únie a definovať hlavné rozdiely jej pôsobenia v týchto dvoch obdobiach. Práca je rozdelená do šiestich kapitol. Prvá a druhá kapitola rozoberajú teóriu regionalizmu. Tretia kapitola stručne charakterizuje Vyšehradskú skupinu. Ťažiskom práce sú štvrtá a piata kapitola, ktoré sa venujú obdobiu Vyšehradskej štvorky pred a po vstupe krajín do Európskej únie. Posledná kapitola následne porovnáva tieto dve obdobia a stanovuje rozdiely, ako aj spoločné znaky. Záver opisuje možné oblasti pôsobenia Vyšehradskej skupiny v budúcnosti a výzvy, ktoré pred zoskupením stoja.