Daňová politika vybraných zemí v dluhové krizi (DS) - Pátková, Karolína; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Marková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato práce se zabývá daňovou politikou Španělska, Itálie a Řecka v dluhové krizi. Vybrané země jsou součástí tzv. skupiny PIGS. Jejich společným znakem je především vysoké, případně rychle rostoucí, zadlužení. Všechny tyto státy byly nuceny přijmout řadu opatření ke snížení deficitů veřejných rozpočtů a omezení výše dluhu. Cílem této práce je analyzovat a především porovnat daňová opatření přijatá vybranými státy s cílem stabilizovat veřejné finance. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je věnována zatím poslední hospodářské a finanční krizi a jejímu vlivu na vznik dluhové krize v eurozóně. Druhá kapitola charakterizuje funkce daní, daňový systém a daňovou politiku. Třetí kapitola analyzuje přijatá daňová opatření v jednotlivých zemích. Poslední kapitola pak porovnává vývoj daňové politiky vybraných zemí a přijaté změny. Všechny důležité poznatky jsou shrnuty v závěru práce.
Vedoucí práce: Eva Černohlávková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses