Měření stability daňových systémů - Drzková, Petra (2015)
Cílem této diplomové práce je zjistit, zda je český daňový systém v porovnání se systémy dalších pěti vybraných zemí OECD možné považovat za méně stabilní. Daná problematika je zkoumána na datech z období let 2000 až 2014. Ke zkoumání první ze dvou výzkumných hypotéz této práce, tedy že je český daňový sytém více nestabilní než systém rakouský, německý, irský, švýcarský a britský, byl definován tzv. index změny, pomocí něhož jsou změny posuzovány. Změny jsou analyzovány na dani z příjmů fyzických osob, dani z příjmů právnických osob a dani z přidané hodnoty. Druhá výzkumná hypotéza se zabývá vztahem mezi výslednou stabilitou daňového systému z první části práce a hodnocením statistiky Doing Business o přívětivosti států k investicím. Výsledkem práce je, že český daňový systém je v porovnání s vybranými státy více nestabilní. Zároveň není prokázána závislost stability daňového systému a hodnocení přívětivosti státu k novým investicím.