Měření stability daňových systémů - Drzková, Petra; Pavel, Jan, 1978-; Zídková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Cílem této diplomové práce je zjistit, zda je český daňový systém v porovnání se systémy dalších pěti vybraných zemí OECD možné považovat za méně stabilní. Daná problematika je zkoumána na datech z období let 2000 až 2014. Ke zkoumání první ze dvou výzkumných hypotéz této práce, tedy že je český daňový sytém více nestabilní než systém rakouský, německý, irský, švýcarský a britský, byl definován tzv. index změny, pomocí něhož jsou změny posuzovány. Změny jsou analyzovány na dani z příjmů fyzických osob, dani z příjmů právnických osob a dani z přidané hodnoty. Druhá výzkumná hypotéza se zabývá vztahem mezi výslednou stabilitou daňového systému z první části práce a hodnocením statistiky Doing Business o přívětivosti států k investicím. Výsledkem práce je, že český daňový systém je v porovnání s vybranými státy více nestabilní. Zároveň není prokázána závislost stability daňového systému a hodnocení přívětivosti státu k novým investicím.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses