Kolaborační proud protektorátního prezidenta Emila Háchy - Šafr, Jakub (2014)
Diplomová práce pojednává o kolaboračním konzervativně autoritářském proudu tzv. státního prezidenta Protektorátu Čechy a Morava JUDr. Emila Háchy, který patří ke kontroverzním postavám našich novodobých dějin. Zabývá se Háchovou ideologickou orientací radikálního konzervativce a historizující vizí pojetí české státnosti jako hlavními východisky jeho kolaborační koncepce, na jejímž základě byla realizována politika faktické spolupráce s nacistickými okupanty. V souvislosti s Háchovým specifickým druhem kolaborace je důraz kladen na jeho negativní vztah k první samostatné československé republice a jejímu liberálně-demokratickému zřízení a na jeho naopak přívětivý poměr k Velkoněmecké říši a nadstátním útvarům obecně. Pro přiblížení praktické politiky E. Háchy se pozornost zaměřuje na loajální proněmecké projevy protektorátního prezidenta a jeho stoupenců, činnost Háchou založených organizací Národní souručenství a Český svaz pro spolupráci s Němci a postoj Háchy k českému odbojovému hnutí. Zároveň je snahou zachytit proměnu Háchova postavení v čele protektorátní autonomní správy v souvislosti s realizací nacistických záměrů v českém prostoru od jeho zvolení až do konce války. Za účelem detailního posouzení formy proněmecké spolupráce protektorátního prezidenta práce porovnává Háchovu skupinu s proudem českých fašistů a okruhem novinářské kolaborace E. Moravce. Akcentován je především ideologický a politicko-mocenský spor mezi jednotlivými kolaboračními směry a na základě toho odlišné postavení k německé okupační správě a využitelnost pro nacisty s ohledem na jejich politiku v protektorátu. Závěrečná část práce se věnuje názorům soudobé společnosti na protektorátní politiku E. Háchy včetně reakcí domácího a zahraničního odboje. Na základě toho jsou poté konfrontovány