Stabilita a nestabilita stranických systémů - Pelíšková, Dana (2014)
Diplomová práce pojednává o stabilitě stranických systémů, konkrétně se zabývá otázkou, zda státy s nejdelší kontinuitou politického režimu vykazují nejvyšší míru stability stranických systémů. Tuto hypotézu autorka ověřuje na stranických systémech šesti vybraných států, kterými jsou Česká a Slovenská republika, Portugalsko, Španělsko, Německo a Rakousko. K potvrzení či vyvrácení hypotézy autorka používá kvantitativní i kvalitativní analýzu vycházející z konceptu, jež se zaměřuje na podobu stranické soutěže, na vztahy mezi stranami a vzorce při formování vládních koalic. Tento přístup definuje stabilitu stranických systémů pomocí čtyř kritérií, kterými jsou frekvence vládních alternací, typ vládní alternace, stranické složení vládní koalice a přístup politických stran k vládnutí. Práce tedy analyzuje vývoj stranických systémů šesti vybraných případů z pohledu vládních koalic v letech 1993-2013, ale také přibližuje historické kontexty vývoje systémů stran jednotlivých států od konce druhé světové války. Obecně klade autorka větší důraz na případ České republiky.