Pracovní migrace SRN ve 21. století - Doležalová, Julia (2014)
Bakalářská práce je věnována analýze spojitostí na německém pracovním trhu v kontextu s pracovními silami ze zahraničí. První kapitola popisuje fenomén migrace a osobní predispozice jedince, které ovlivňují, zda dojde k rozhodnutí emigrovat či nikoliv. Druhá kapitola srovnává Německo jako cílovou zemi s ostatními zeměmi Evropské unie a snaží se vydefinovat, proč může být pro potenciálního migranta nelákavější. Třetí kapitola popisuje imigrační a integrační politiky EU, které ovlivňují příliv migrantů. Čtvrtá kapitola analyzuje počet zaměstnaných cizinců na německém pracovním trhu a porovnává ekonomický růst Německa ve 21. století s přílivem migrantů v jednotlivých letech Cílem práce je porovnat atraktivnost německé země s ostatními zeměmi EU a zjistit vliv cizích pracovníků na danou ekonomiku.