Analýza metod predikce poptávky v prostředí elektronického obchodu - Novotný, Daniel (2014)
Tato diplomová práce se zabývá předpovědí poptávky elektronického obchodu zaměřeného na elektroniku Alza.cz. Cílem práce je otestovat několik metod predikce poptávky pro různé skupiny zboží a určit, která z nich poskytuje nejpřesnější předpovědi. Teoretická část se zaměřuje na elektronické podnikání, logistické náklady, předpověď poptávky, metody předpovědi poptávky a metody měření přesnosti předpovědí. V praktické části jsou vybrané metody aplikovány na data o poptávce v minulosti k vytvoření predikcí a následně je měřena přesnost těchto predikcí. V závěru přináší práce vyhodnocení přesnosti metod.