Zaměstnávání osob se zdravotním postižením, analýza jejich postavení z pohledu zaměstnavatele u vybraných firem v Písku. - Malíková, Šárka (2014)
Diplomová práce zkoumá faktory ovlivňující zaměstnávání osob se zdravotním postižením z pohledu zaměstnavatelů na lokálním trhu práce v Písku. Cílem je zjistit, zda zaměstnávání občanů s handicapem je finančně výhodné. Součástí této práce je shrnutí legislativního rámce, komparace podporovaného zaměstnávání v Rakousku a v České republice. Analýza dat u čtyř podniků se zaměřuje na jednotlivá kritéria jako je výše příspěvků, míra fluktuace zaměstnanců, administrativní náklady a další. Pro dokreslení celkového obrazu jsou prezentovány názory a zkušenosti zaměstnavatelů získané za pomocí místního dotazníkového šetření. Přínosem práce je vyčíslení finančních výhod a nevýhod spojených se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením a návrhy institucionálně-právních opatření.