Analýza dopadů antidiskriminačního zákona a jeho konformita s teorií diskriminace Garyho Beckera - Lupiňská, Dana (2014)
Cílem diplomové práce je zhodnocení dopadů zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon) na postavení žen na trhu práce a na vývoj ve vnímání diskriminace obyvatelstvem České republiky. Práce odpovídá na otázku, zda je antidiskriminační zákon dostatečný v boji proti diskriminaci na trhu práce. V úvodních kapitolách práce jsou vymezeny pojmy rovnost a diskriminace a definovány druhy diskriminace. Zároveň je podán přehled o právním zakotvení diskriminace v evropském a českém právním řádu. Ve třetí části práce je představena teorie diskriminace Garyho S. Beckera a tato teorie je srovnána s koncepcí a obsahem antidiskriminačního zákona. Výsledkem je zjištění, že neexistuje žádná konformita mezi ekonomickou teorií diskriminace a antidiskriminačním zákonem. Poslední část práce zkoumá dopady antidiskriminačního zákona na postavení žen na trhu práce v oblasti přístupu k zaměstnávání a odměňování. V této části práce je rovněž zkoumán vliv antidiskriminačního zákona na vnímání diskriminace na trhu práce obyvateli České republiky. Pro dosažení cíle diplomové práce jsou zkoumána statistická data a zároveň bylo provedeno vlastní dotazníkové šetření. Bylo zjištěno, že v postavení žen na trhu práce ani ve vývoji vnímání diskriminace nenastala přijetím antidiskriminačního zákona žádná změna, protože zákon sám si klade za cíl pouze implementovat do českého právního řádu příslušné evropské směrnice.