Dynamika metodiky agilního projektového řízení Scrumban - Grohoľ, Robert (2015)
Tato diplomová práce se zabývá dynamikou projektů řízených metodikou Scrumban. Popisuje tvorbu vlastního simulačního modelu systémové dynamiky, který poskytuje vhled do vztahů mezi prvky systému. Současně prezentuje data, která jsou dále analyzována s cílem odhalování vzorců chování jednotlivých ukazatelů stavu projektu, jako jsou stav velikosti produktového backlogu, počet rozpracovaných položek atd. Práce tyto vzory odhaluje a doporučuje nastavení vybraných parametrů tak, aby nedocházelo ke zbytečným prostojům, nebo chybovosti. Simulační model zahrnuje i měkké prvky systému, tedy projektový tým a zákazníka, kteří mají velký vliv na chování modelu. Nad modelem je vytvořen manažerský simulátor, který poskytuje možnost experimentovat i uživatelům, kteří jinak nejsou seznámeni s tvorbou modelů systémové dynamiky. Práce je dělena na dvě části, v první, teoretické, jsou popsány vybrané metodiky projektového řízení, principy systémové dynamiky a její propojení s projektovým řízením. Druhá část práce se věnuje tvorbě simulačního modelu, formulaci dynamických hypotéz, matematické formalizaci prvků modelu, testování a následné analýze výsledků a představení doporučených politik. V závěru práce je představeno uživatelské rozhraní manažerského simulátoru a popis jeho ovládání.