Zdanění těžby nerostných surovin - Medunová, Lucie; Láchová, Lenka, 1959-; Kouba, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem této práce je komparace přístupů ke zdanění nerostných zdrojů ve vybraných rozvojových a vyspělých zemích a seznámení čtenáře s různými způsoby zdanění těžby nerostných surovin užívaných ve světě. Práce se primárně zabývá zdaněním těžby ropy, což je jedna z nejdůležitějších surovin. Vybranými zeměmi jsou Nigérie a Angola, což jsou největší producenti ropy v Africe a i na světovém žebříčku se vyskytují na předních místech, dále pak Rusko, což je v současnosti nevětší producent ropy na světě a nakonec Velká Británie a Norsko, které patří mezi největší producenty ropy v rámci Evropy. První kapitola této diplomové práce se zabývá charakteristikou nerostných surovin. Následuje druhá kapitola přibližující způsoby a specifika jejich zdanění. Ve třetí části jsou charakteristiky rozvojových a vyspělých zemí a rozdíly v jejich ekonomikách i způsobu zdanění. Jsou zde také uvedeny základní informace o vybraných státech. Poslední kapitola se zabývá přímo popisem zdanění nerostných surovin v pěti vybraných zemích a jejich srovnáním.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses