DPH v současnosti a úniky, jejich příčiny a možná řešení - Bílá, Iveta; Klazar, Stanislav, 1974-; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce se zabývá odhadem výpočtu daňových úniků u daně z přidané hodnoty v České republice za roky 2005 -- 2011. Odhady jsou provedeny na základě konceptu daňové mezery neboli tax gapu, která porovnává teoreticky vypočtenou výši daně se skutečně dosaženou výší. Výsledky výpočtu jsou porovnány s výsledky souhrnných studií výpočtu daňové mezery provedené pro státy Evropské unie. V práci je řešena také problematika šedé ekonomiky a jsou představeny různé způsoby jejího výpočtu. Práce se dále zabývá příčinami daňovým úniků, druhy daňových úniků a jejich možnými řešeními. Závěr práce je věnován vyhodnocení dotazníkové šetření mezi plátci daně z přidané hodnoty. Dotazník je zaměřen především na daňové úniky a jejich možná řešení.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses