Průběh "arizace" na Kolínsku - Dudáš, Filip (2014)
Tato diplomová práce se zabývá procesem "arizace" v době Protektorátu Čechy a Morava s důrazem v regionu Kolínska. Práce je rozdělena na dvě části, v první teoretické části se zabývá mechanismem "arizace", kým byla vykonávána a kdo z ní profitoval. Druhá analytická část nám nabídne s využitím archivních materiálů hlubší vhled do problematiky "arizace" na Kolínsku (Státní oblastní archiv v Praze, Státní okresní archiv v Plzni, Archiv bezpečnostních složek Praha, Národní archiv v Praze). Práce popisuje osudy židovské rodiny Morawetzů a jejich "arizovaných" velkostatků ve Světlé nad Sázavou a Golčově Jeníkově. Tato studie je doplněna osobnostními profily vykonavatelů říšské správy a to nuceným správcem Wernerem Würfelem a okresním hejtmanem v Kolíně Wilhelmem Hübnerem.