Současná zahraniční politika Spojených států amerických vůči Evropské unii - Boček, Lukáš; Druláková, Radka, 1973-; Maslowski, Nicolas, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Transatlantické vztahy mají dlouhou tradici, ale jejich kvalita byla v posledních letech zpochybňována. Předkládaná diplomová práce se zabývá současnou zahraniční politikou Spojených států amerických vůči Evropské unii a zaměřuje se především na Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), o jehož možném vzniku se jedná od července 2013. První kapitola představuje teoreticko-metodologické východisko práce; vysvětluje fungování amerického politického systému a zahraniční politiky a navrhuje vhodné metody její analýzy. Následující kapitoly analyzují samotné TTIP, a to zejména na substátní hladině analýzy. Druhá kapitola zkoumá, co je předmětem vyjednávání, jaké jsou americké cíle a možný vliv TTIP na transatlantické vztahy. Třetí kapitola analyzuje úlohu a zájmy státních aktérů ve vztahu k TTIP, jmenovitě prezidenta Spojených států, amerického Kongresu, Úřadu vládního zmocněnce pro obchod a Ministerstva zahraničí USA. Závěrečná kapitola je věnována analýze nestátních aktérů zainteresovaných na TTIP.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses