Vývoj inkasa daně z příjmů fyzických osob v ČR - Šubová, Lucie; Láchová, Lenka, 1959-; Kouba, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce se zabývá analýzou vývoje inkasa daně z příjmů fyzických osob v ČR v letech 2000 až 2012. První kapitola popisuje některé daňové reformy, které ve sledovaném období v ČR proběhly. Dále pak vztah inkasa a HDP. Ve druhé kapitole analyzuji vývoj inkasa DPFO jako celku. Pomocí regresní a korelační analýzy zjišťuji vztah a míru závislosti mezi inkasem a různými proměnnými jako HDP, počet daňových subjektů, nezaměstnanost a dílčí inkasa. Ve třetí kapitole je inkaso DPFO rozděleno do tří dílčích inkas -- vybírané z daňového přiznání, ze závislé činnosti a vybírané srážkou. Každé toto dílčí inkaso pak analyzuji samostatně. Popisuji faktory, které v daném roce, či skupině roků nejvíce ovlivnily jejich velikosti. Pomocí regresní a korelační analýzy zjišťuji vztah a míru závislosti mezi dílčími inkasy a HDP. Stejně tak vztah a míru závislosti mezi dílčími inkasy navzájem. V poslední čtvrté kapitole je pak inkaso DPFO rozděleno podle jednotlivých finančních úřadů, tedy podle krajů. Vývoj inkasa v každém kraji je analyzován a pomocí regresní a korelační analýzy je zjišťován vztah a míra závislosti mezi krajskými inkasy a HDP.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses