Vliv zpoplatnění lyžařských tras v Jizerských horách na jejich využití lyžaři modelem cestovních nákladů - Nedvědová, Kateřina (2014)
Rekreace ve volné přírodě je vyhledávaným způsobem aktivního odpočinku. S narůstající návštěvností rekreačních oblastí však narůstá i degradace přírody, proto je v současné době diskutovaným tématem environmentální politiky snaha najít způsob, jak tomuto znečištění zabránit a zachovat takto turisticky vytížené oblasti budoucím generacím. Cílem práce je odhad rekreační poptávky po běžkařském lyžování v Jizerských horách za pomoci metody cestovních nákladů modelu single-site a odhad rekreační poptávky v důsledku zpoplatnění běžkařských drah pomocí metody podmíněného chování. Teoretická část práce věnuje pozornost historii a vývoji samotné užité metody a jednotlivým charakteristikám, které mohou model ovlivňovat. Praktická část práce obsahuje statistické zpracování dat, která vychází s dotazníkového šetření v oblasti Jizerských hor, a odhad rekreační poptávky a její změny za využití Poissonovy a negativně-binomické regresní analýzy.