Podněty pro environmentální management obnovitelných zdrojů energie na příkladu Plzně - Lukášová, Tereza; Syrovátka, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Papež, Jiří (2014)
Cílem práce je popsat státní podporu jednoho z obnovitelných zdrojů energie v kontextu energetického sektoru České republiky a na praktickém příkladu města Plzeň ukázat, jaké může mít snaha o zlepšení jedné složky životního prostředí důsledky pro jinou složku životního prostředí. Obnovitelným zdrojem, na který se v práci zaměřím je energie a teplo z vyráběné z energetických rostlin v bioplynových stanicích. Hypotézou práce je, že stát přijímáním opatření pro ochranu ovzduší a plnění kriterií legislativy Evropské unie a signovaných mezinárdních dohod, přijímá opatření, která vedou k poškozování jiné složky životního prostředí a způsobování externalit včetně poškozování lidského zdraví. Hypotézu se budu snažit vyhodnotit na základě veřejně dostupných informací o legislativních opatřeních, ekonomické podpoře energie z OZE, počtu bioplynových stanic v Plzeňském kraji, stavu kvality vody v řece Úhlavě, stavu kvality pitné vody v Plzni, zdravotních rizik, která způsobují pesticidní látky a výskytu rakoviny ledvin a močového měchýře v Plzeňském kraji
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2015
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2015
Keywords: environmentální management; energetika; alternativní energetické zdroje; bioplynové stanice; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; environmental management; energy industries; alternative energy sources; biogas plants; master's theses