Státní imunita vs. lidská práva - Sochorová, Eva (2014)
Cílem této bakalářské práce je popsat a analyzovat současný vývoj mezinárodního práva v oblasti státních imunit s ohledem na závažná porušování lidských práv. První kapitola této práce je zaměřena na státní imunitu obecně. Dále se zabývá pojmem státní imunity, absolutním a restriktivním pojetím státních imunit, prameny právní úpravy a mezinárodněprávními zásadami týkajících se státní imunity a také konfliktem mezi státní imunitou a vážným porušováním lidských práv. Na tuto část navazuje kapitola o významných soudních rozhodnutích s ohledem na státní imunity a porušování lidských práv. Třetí kapitola je blíže věnována rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci Jones v. Spojené království, v němž je řešena otázka, zda udělení imunity státu a jeho představitelům je nepřiměřeným a nelegitimním omezením práva na přístup k soudu podle čl. 6 odst. 1 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.