Státní imunita vs. lidská práva - Sochorová, Eva; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Melounová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Cílem této bakalářské práce je popsat a analyzovat současný vývoj mezinárodního práva v oblasti státních imunit s ohledem na závažná porušování lidských práv. První kapitola této práce je zaměřena na státní imunitu obecně. Dále se zabývá pojmem státní imunity, absolutním a restriktivním pojetím státních imunit, prameny právní úpravy a mezinárodněprávními zásadami týkajících se státní imunity a také konfliktem mezi státní imunitou a vážným porušováním lidských práv. Na tuto část navazuje kapitola o významných soudních rozhodnutích s ohledem na státní imunity a porušování lidských práv. Třetí kapitola je blíže věnována rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci Jones v. Spojené království, v němž je řešena otázka, zda udělení imunity státu a jeho představitelům je nepřiměřeným a nelegitimním omezením práva na přístup k soudu podle čl. 6 odst. 1 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses