Implicitní zdanění spotřeby v zemích EU - Milostná, Martina (2015)
Diplomová práce se zabývá analyzováním daňového zatížení spotřeby ve státech Evropské unie. Testováním statistických hypotéz bylo rozhodnuto, zda se daňové zatížení spotřeby v evropských státech sbližuje či nikoliv. Použitou metodou je test o shodě dvou středních hodnot (t-test). Práce nejprve pojednává o daních ze spotřeby a jejich harmonizaci. Další části se zaměřují na ukazatele výnosnosti daní ze spotřeby a implicitní daňovou sazbu. V poslední kapitole je analyzováno daňové zatížení cigaret. V prakticky zaměřených kapitolách jsou testovány statistické hypotézy. Testy hodnotí rozdíly ve zdanění spotřeby mezi skupinou nových a původních států Evropské unie a také v každé skupině mezi rokem 1995 a 2011. Až na výjimky nebyla ve většině případů prokázána žádná statisticky významná změna. Z výsledků testování vyplynulo, že se spotřební zdanění v Evropské unii ze statistického hlediska nesbližuje.