Komparace penzijních systémů visegrádské čtyřky se zaměřením na ČR - Hlavová, Kristýna (2014)
Země Visegrádské čtyřky byly demografickými fakty nuceny k přijetí rozsáhlé penzijní reformy, jejíž součástí bylo zavedení tzv. II. pilíře, kterým se tato diplomová práce zabývá. Tento fondově financovaný pilíř měl ulehčit financování I. pilíře, tj. průběžného systému, nicméně po několika letech jeho fungování od něho všechny země V4 včetně ČR upouštějí. Pomocí srovnávací analýzy odhaluji u většiny visegrádských zemí do značné míry shodné jak příčiny, tak i možné dopady této významné redukce. Detailněji se zaměřuji na argumenty vlády ČR pro zrušení II. pilíře v České republice, které považuji z velké části za neopodstatněné. Na základě dostupných dat lze usuzovat, že pozitivní efekty, plynoucí z ukončení fungování II. pilíře, mezi které patří zejména zlepšení neuspokojivé situace veřejných financí zemí V4, mají pouze krátkodobý charakter. Komparace dále odhaluje současnou zvýšenou podporu doplňkového III. pilíře u všech států V4, stávající podoba III. pilířů zemí V4 nicméně nepovede k záchraně systému PAYG, k jehož udržitelnosti je nezbytná jistá forma pilíře druhého.