Rodí se během krize více dětí? Příklad Spojených států amerických - Mihalko, Jan; Stroukal, Dominik, 1987-; Kovanda, Lukáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce se věnuje otázce preferencí jednotlivců ohledně pořízení dítěte během hospodářského cyklu, který je vyjádřen pomocí míry nezaměstnanosti mužů a žen. Metoda fixních efektů se zahrnutím robustních odhadů směrodatných odchylek na panelovém datovém souboru testovaném na období let 1980 až 2012 potvrdila signifikantnost vztahu mezi pohlavně specifickými mírami nezaměstnanosti a mírou plodnosti ve Spojených státech amerických. Z výsledků analýzy vyplývá negativní vztah, který dokumentuje procyklickou povahu plodnosti. S růstem nezaměstnanosti dochází k menší ochotě párů pořídit si dítě. Neprojevuje se převládání substitučního efektu snížení nákladů příležitosti žen během recese nad efektem snížení příjmu. Mezi další statisticky významné proměnné, které ovlivňují plodnost, patří míra dosaženého vysokoškolského vzdělání, míra chudoby a míra potratovosti.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses