Postoptimalizační změny v úlohách vícekriteriálního lineárního programování - Hrabovská, Michaela (2015)
Cílem této práce je odvození postupů pro postoptimalizační analýzu ve vícekriteriálním lineárním programování (VLP). Na základě vzorců pro postoptimalizační analýzu jednokriteriální úlohy a postupů pro jednotlivé metody VLP jsou v teoretické části práce odvozeny vzorce pro určení intervalů stability pravých stran omezení a cenových koeficientů jednotlivých účelových funkcí pro vybrané metody VLP s informací apriori. Vybranými metodami jsou metoda maximalizace užitku, metoda minimalizace vzdálenosti s použitím lineární a Čebyševovy metrika a metoda minimální komponenty. V praktické části této práce jsou odvozené intervaly stability použity ve vzorovém příkladu a jsou testovány pomocí postoptimalizačních změn. V rámci testování je analyzována citlivost vybraných apriori metod vícekriteriálního lineárního programování na shodné postoptimalizační změny.