Postoptimalizační změny v úlohách vícekriteriálního lineárního programování - Hrabovská, Michaela; Sekničková, Jana; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této práce je odvození postupů pro postoptimalizační analýzu ve vícekriteriálním lineárním programování (VLP). Na základě vzorců pro postoptimalizační analýzu jednokriteriální úlohy a postupů pro jednotlivé metody VLP jsou v teoretické části práce odvozeny vzorce pro určení intervalů stability pravých stran omezení a cenových koeficientů jednotlivých účelových funkcí pro vybrané metody VLP s informací apriori. Vybranými metodami jsou metoda maximalizace užitku, metoda minimalizace vzdálenosti s použitím lineární a Čebyševovy metrika a metoda minimální komponenty. V praktické části této práce jsou odvozené intervaly stability použity ve vzorovém příkladu a jsou testovány pomocí postoptimalizačních změn. V rámci testování je analyzována citlivost vybraných apriori metod vícekriteriálního lineárního programování na shodné postoptimalizační změny.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses