Ocenění společnosti Únětický pivovar a.s. - Podolský, Jiří (2014)
Předmětem diplomové práce je zjištění hodnoty vlastního kapitálu společnosti Únětický pivovar, a. s. k datu ocenění 1. 1. 2014. Práce nemá teoretickou a praktickou část, jak je obvyklé, ale tvoří jeden celek, ve kterém jsou pojmy a použité metody vysvětlovány průběžně. Je rozdělena na pět hlavních částí. Po prezentaci základních informací o podniku je zpracována strategická analýza, která se zabývá analýzou vnějšího potenciálu pivovarnického trhu a analýzou vnitřního potenciálu podniku. Následuje finanční analýza, která podává obraz o dosavadních finančních výsledcích, finančním zdraví a stabilitě oceňovaného podniku i ostatních srovnatelných pivovarů. Výstupem kapitoly Generátory hodnoty je sestavený finanční plán, na jehož základě je provedeno vlastní ocenění podniku metodou diskontovaných volných peněžních toků (DCF). Závěrečná část obsahuje aplikaci simulací Monte Carlo, která obohacuje závěry práce o pravděpodobnostní rozdělení výsledné hodnoty oceňovaného podniku.