Hospodářské vztahy SRN a Ruské federace - Floriánová, Nikola; Bolotov, Ilya; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Německo-ruské partnerství je jedno z nevýznamnějších a zároveň nejdiskutovanějších hospodářských témat současnosti. Síla tohoto partnerství je dána především vzájemnou a propracovanou spoluprací, která se opírá o moc a význam obou zemí. Cílem této diplomové práce je vyobrazení vzájemných německo-ruských vztahů a nalezení odpovědi na otázku, zda je Německo na Rusku energeticky závislé. Předkládaná práce je rozdělena do dvou hlavních kapitol. První z nich se zabývá srovnáním německé a ruské ekonomiky a druhá pojednává o vzájemné obchodní spolupráci. Obě země jsou srovnány na základě makroekonomických ukazatelů a kultury, z čehož vyplývá i rozdílnost obchodního jednání. Řešeny jsou také otázky zahraničního obchodu zboží a služeb a přímé zahraniční investice, které tvoří stěžejní část práce. Přímé zahraniční investice jsou zde vyobrazeny na konkrétních příkladech a projektech. V návaznosti na tuto podkapitolu je v práci rozpracována aktuální problematika sankcí proti Rusku. Tato podkapitola má kvůli své rozsáhlosti vlastní dílčí vyhodnocení. V neposlední řadě práce poskytuje přehled současných bilaterálních smluv a dohod a organizací či institucí, které vzájemnou spolupráci zaštiťují.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses