Legislativní změny v oblasti loterií a jejich fiskální dopady - Brůček, Tomáš (2015)
Diplomová práce je zaměřena na legislativní změny v oblasti loterií a jejich dopady na rozpočty vybraných municipalit. Hazardní průmysl je specifickým odvětvím ekonomiky, u kterého je aplikován zvláštní systém zdaňování. Od roku 2012 jsou provozovatelé loterií a jiných podobných her zdaněni zcela novým způsobem, což se projevilo i ve veřejných rozpočtech. Cílem diplomové práce je zhodnocení těchto změn a kvantifikace jejich dopadů na výši a strukturu příjmů z hazardu ve vybraných městských částech v Praze. Vývoj výše příjmů městských částí z hazardu je silně ovlivněn postojem městských částí k hazardu. U městských částí, které zavedly nulovou toleranci hazardu, je zřejmý klesající trend vývoje těchto příjmů. V městských částech s vysokou koncentrací hazardu naopak došlo k růstu příjmů z hazardu. Postavení městských částí je z důvodu existence hlavního města Prahy v mnoha oblastech značně odlišné od ostatních měst a obcí.