Politika daně z nemovitostí a místních poplatků v obcích okresu Kladno - Puchýřová, Helena; Sedmihradská, Lucie; Tecl, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Předmětem diplomové práce je charakteristika prvků daňové autonomie a jejich následná analýza provedená v obcích okresu Kladno. Popis prvků daňové autonomie daných obcím zákonem č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí (nově od roku 2014 zákonem o dani z nemovitých věcí) a zákonem č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích je obsažen v teoretické části práce. Význam prvků daňové autonomie spočívá v tom, že si jejich prostřednictvím mohou obce zvýšit své daňové příjmy, a tak finanční nezávislost na státu. V praktické části diplomové práce je analyzována míra využití těchto prvků v obcích okresu Kladno a jsou zde dovozeny aspekty, jež ji ovlivňují. V poslední části diplomové práce je zjištěná míra využití prvků daňové autonomie v obcích okresu Kladno porovnána s celorepublikovým průměrem. Z provedené analýzy vyplývá, že míra využití místního koeficientu je na rozdíl od míry využití koeficientu 1,5 a úpravy korekčního koeficientu v okresu Kladno vyšší než činí celorepublikový průměr. Z hlediska místních poplatků bylo zjištěno, že celkové inkaso místních poplatků v okresu Kladno od roku 2007 pokleslo, zatímco celorepublikové inkaso místních poplatků vzrostlo. Nárůst inkasa oproti roku 2007 byl v okresu Kladno zaznamenán pouze u místního poplatku za odpad, ze psů a z ubytovací kapacity.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses