Převod dokumentů ve formátu Markdown do formátu DocBook - Šmíd, Martin (2014)
Cílem této bakalářské práce je návrh programu umožňujícího konverzi dokumentů ve formátu Markdown do formátu DocBook. Tento konvertor je vyvinut v jazyce XSLT 2.0 a slouží nejen jako XSL styl dostupný pro uživatele DocBooku, ale i jako samostatný konvertor formátu Markdown v novém dosud neimplementovaném prostředí. Nejdříve jsou oba formáty analyzovány z hlediska jejich syntaxe a použití. Na základě analýzy jsou specifikovány požadavky na konvertor a společně s případy užití stanovují požadovanou funkcionalitu. Práce poté pokračuje obecným návrhem logiky konvertoru, ze kterého poté vychází samotná implementace. Součástí práce je praktická ukázka v podobě webové aplikace, která prezentuje funkčnost konvertoru. Vlastní přínos práce spočívá ve vytvoření open-source programu, který obohatí komunitu uživatelů o nový nástroj a zároveň demonstruje schopnosti XSLT 2.0 technologie.