VÝVOJ TRHU TELEKOMUNIKACÍ V ČR – MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ LIBERALIZACE TRHU VSTUPEM MOBILNÍHO VIRTUÁLNÍHO OPERÁTORA - Horecká, Erika (2014)
Podstatou diplomové práce je analýza vývoje telekomunikačního trhu a zhodnocení liberalizace trhu s přístupem nových konkurentů v oblasti mobilních služeb. Primárním přínosem práce je vztahová analýza konkurenčního prostředí trhu a krátkodobá predikce jeho vývoje. Telekomunikační trh, jako významné ekonomické odvětví, prochází nejzásadnější změnou v oblasti konkurenčního boje za posledních čtrnáct let. Vstup mobilních virtuálních operátorů zásadně mění dosavadní pohodlné postavení síťových mobilních operátorů, kteří dosud operovali na silně oligopolním regulovaném trhu. Mobilní virtuální operátoři přispívají k významnému posunu odvětví, a to především v oblasti cen, kde dochází díky tlaku konkurence k jejich poklesu. I když současné postavení těchto alternativních poskytovatelů mobilních služeb není zcela konečné a dochází již k úpadku některých jedinců, je jejich přítomnost varovným signálem pro tradiční operátory. Dílčím přínosem práce je kauzální analýza vybraných mikroekonomických a makroekonomických ukazatelů trhu mobilních operátorů působících na území České republiky.