Cílový model obchodování s elektrickou energií v EU - Merunka, Jiří (2014)
V této diplomové práci se zabývám integrací národních elektroenergetických trhů do jednotného vnitřního trhu prostřednictvím tzv. Cílového modelu. Práce se zaměřuje na zhodnocení integračních snah, přičemž hlavní pozornost je věnována v současné době jedinému aspektu Cílového modelu, který má významnější ekonomické dopady: integraci denních trhů pomocí metody Market coupling. Cílem analýzy denních trhů je ověření, zda propojování trhů skutečně přináší deklarované benefity: snížení cen, snížení volatility a zvýšení likvidity. Vedlejším cílem je poté zhodnocení míry propojení pomocí korelační analýzy přenosu cenového šoku.