Vliv médií na veřejné mínění a politiku ve Spojených státech amerických 60. – 70. let - Doležal, Petr (2014)
V současnosti je moc médií a její vliv na veřejnost dobře znám, také samotní politici jsou si této skutečnosti ještě více vědomi. Moc médií začala narůstat teprve až v první polovině dvacátého století, převážně s technologickým vývojem médií a tedy s rostoucí dostupností pro širokou veřejnost. V USA získala média nezanedbatelný vliv na veřejnost v 60. letech, s příchodem žurnalistů vychovanými v éře tzv. Nové levice a vypuknutím vietnamské války. Právě v tomto období amerických dějin dochází k radikální změně v celospolečenském vnímání politiky. Cílem této práce bylo prozkoumat, do jaké míry byla média důležitá pro rozvoj moderních polických dějin, resp. analyzovat, jakým způsobem žurnalisté politiku a smýšlení veřejnosti ovlivnili a jakým směrem přeměnu politiky USA ovlivňovali. Jako praktický příklad k výzkumu problematiky posloužil vietnamský válečný konflikt. V práci bylo potvrzeno značné ovlivnění politiky ze strany médií, přičemž média neovlivnila politiku přímo, ale skrze změnu pohledu veřejného mínění.