Analýza trhu s hypotečními úvěry a inovace - Soukupová, Kateřina (2014)
Cílem této práce je analýza současného trhu hypoték v ČR a odhad jeho dalšího možného vývoje. Práce se soustředí především na netradiční hypotečních produktů. Kromě rozboru historického vývoje a dostupných dat je použito několik dalších metod. Dotazníkové šetření poskytlo informaci o povědomí veřejnosti o těchto netradičních úvěrech a také názory na jejich využitelnost. Dotazník také pomohl k porozumění českým občanům, jejich potřebám a jejich smýšlení ohledně hypotečního úvěrování. Dále byla provedena komparace s vývojem trhu Velké Británie a rozhovor se zástupcem finančních zprostředkovatelů, kteří jsou velice důležitým článkem prodeje. Samotné názory poradce přinesly odborný náhled na netradiční hypotéky a důvody proč v ČR nejsou prozatím široce využívány. Závěrem jsou shrnuty výsledky ze všech metod do zhodnocení trh hypotečních úvěrů v České republice obecně, co se týče inovací, ale také potenciál jednotlivých typů netradičních hypoték.