Dopady úpravy v novém občanském zákoníku do pojištění odpovědnosti za škody - Klierová, Irena (2014)
Dne 1. 1. 2014 nabyl účinnosti nový občanský zákoník (dále jen "NOZ"), nejvýznamnější právní předpis, jež je součástí rozsáhlé rekodifikace českého soukromého práva. Právě tato diplomová práce "Dopady úpravy v novém občanském zákoníku do pojištění odpovědnosti za škody" poukazuje na nejdůležitější změny a dopady, které se promítly mimo jiné do sektoru pojišťovnictví. První část práce se zabývá především teoretickou koncepcí odpovědnosti, základními předpoklady jejího vzniku a způsoby náhrad majetkových a nemajetkových újem, včetně komparace nároků dle původní právní normy a té úpravy současné. Rovněž je zde upozorněno na právní dvojkolejnost v oblasti odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání. Druhá část práce je věnována problematice implementování NOZ do praxe pojišťoven, jak po stránce legislativní, tak finanční, včetně prvních vyčíslení dopadů těchto změn v oblasti likvidace pojistných událostí z titulu náhrady nemajetkových újem. Třetí část se zaměřuje na samotnou charakteristiku a konstrukci odpovědnostních pojištění. Součástí je základní členění podle právní závaznosti a popis druhů pojištění odpovědnosti. V závěrečné části je celkové zhodnocení pojištění odpovědnosti na českém pojistném trhu.