Poskytování kompletního IT v „Cloudu“ - Řehák, David; Voříšek, Jiří, 1950-; Kopecký, Roman; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Práce je zaměřená na dnes velice často zmiňovaný pojem cloud computing. Přináší vymezení tohoto pojmu a popis jednotlivých modelů nasazení a distribučních modelů. Dále srovnává historii cloud computingu v Česku a zahraničí. Stejné srovnání je dále použito i v analýze současného stavu tohoto tématu, kde jsou také definované rozdíly využívání cloudových řešení v Česku a zahraničí společně s jejich důvody. Dále je uvedeno, jakým způsobem lze identifikovat služby, které by byli vhodné pro provoz v cloudu. Hlavním cílem práce je srovnání poskytování kompletního IT v cloudu s on-premise řešením. K dosažení tohoto cíle byla definovaná společnost, pro kterou byla vytvořena infrastruktura on-premise a cloud řešení. Na tuto infrastrukturu jsou navázané služby, které jsou svoji funkcionalitou totožné pro obě řešení. Díky tomu lze vytvořit cenovou analýzu obou řešení prioritně rozdělenou na investiční a roční provozní náklady. K porovnání obou řešení byly využity metody SWOT analýzy, návratnosti investic a nákladové varianty. Hlavním přínosem práce je poskytnou dostatečné množství informací pro rozhodování mezi kompletní infrastrukturou převedenou do cloudu nebo on-premise řešením. Toho je dosaženo prezentací všech hlavních aspektů a informací, které toto rozhodnutí mohou ovlivnit.
Vedoucí práce: Jiří Voříšek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses