Hlasování o nedůvěře v českém parlamentu - analýza příčin a strategií - Vaňková, Petra (2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na proces hlasování o nedůvěře vládě v České republice. Hlavním cílem je zanalyzovat průběh dosavadních vlád a zanalyzovat příčiny, které vedly k žádostem o vyslovení nedůvěry. Z hlediska teorie se práce zabývá parlamentními systémy jako takovými, vzájemným postavením parlamentu a vlády a popisem institutů vyslovení důvěry a nedůvěry vládě. V práci je porovnávána situace za Československé republiky (1918--1938) a současné České republiky z hlediska úpravy institutů vyslovení důvěry a nedůvěry vládě v rozdílných ústavách. V praktické části jsou pak analyzovány jednotlivé vlády od roku 1992 do současnosti a události, které vedly k žádostem o vyslovení nedůvěry. Autorka dochází k závěru, že i přesto, že jsou v české politické praxi používány i další nástroje kontrolní funkce parlamentu, jako jsou interpelace či vyšetřovací komise, patří institut vyslovení nedůvěry stále k nejviditelnějším a představuje spíše nástroj k mocenskému soupeření, než k vlastnímu řešení vládních problémů.