Hospodářská diplomacie Tchaj-wanu - Šilhavík, Marek (2014)
Specifické postavení Tchaj-wanu v mezinárodních vztazích způsobuje, že jednou mála oblastí, v níž je působení Tchaj-wanu ze strany pevninské Číny tolerováno je oblast ekonomická, a proto se v současnosti Tchaj-wan zaměřuje na tzv. pragmatickou a flexibilní (nevládní) diplomacii, která je založena na podpoře a rozvoji ekonomických vztahů. Diplomovou práci jsem rozdělil do čtyř částí. Práce se nejprve zabývá teoretickým vymezením hospodářské diplomacie. Základní charakteristice země je věnována druhá kapitola, ve třetí části se zabývám strukturou hospodářské diplomacie Tchaj-wanu a v poslední části jsou porovnávány bilaterální vztahy Tchaj-wanu s diplomatickým spojencem a se zemí bez oficiálních diplomatických styků.