Pragmatický lematizátor českých slov - Vacek, Matěj (2014)
Tato práce se zabývá lemmatizací podstatných a přídavných jmen na základě morfologie českého jazyka. Cílem práce je vytvořit lemmatizátor, který bude lemmatizovat slova s úspěšností alespoň 90%. Zároveň by měl být lemmatizátor co nejjednodušší, tj. měl by mít co nejméně pravidel. Lemmatizátor bude vytvářen pro oblast realitních inzerátů na prodej domů. V práci budou analyzovány specifika této oblasti a lemmatizátor bude přizpůsoben této oblasti, tak aby při lemmatizaci vytvářel co nejlepší výsledky. Lemmatizátor byl vytvořen v jazyce Java. Bylo použito velmi málo pravidel (pouze tři typy) a celkově byl lemmatizátor úspěšný v 96,4% případech.