Komparace vývoje britského a československého sociálního státu v letech 1945/48-1951/53 - Nádvorníková, Iva; Kovář, Martin, 1965-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce je zaměřena na komparaci vzniku sociálních států ve Velké Británii v období vlády labouristů v letech 1945-1951 a v Československé republice v období první pětiletky za vlády komunistické strany v letech 1948-1953. Postupně jsou zkoumány jednotlivé prvky oblastí sociálního zabezpečení, zdravotní služby, vzdělávání a bytové politiky. Ve všech těchto oblastech se obě srovnávané země potýkaly s podobnými problémy a k jejich řešení volily prostředky státní intervence, přesto lze mezi zvolenými řešeními nalézt významné odlišnosti, které jsou v práci analyzovány. Tato analýza se zaměřuje především na dopady na jednotlivce, ale znázorňuje i náročnost aplikace reforem z pohledu státu.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses