Migrace v České a Slovenské republice - Klimo, Branislav; Tepperová, Jana; Martínková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Diplomová práca spracováva vývoj migrácie a migračných politík v Českej a Slovenskej republike a teoretické poznatky a štúdie zaoberajúce sa vplyvmi migrácie na pracovný trh a verejné financie cieľových krajín migrantov. Jadrom diplomovej práce je skúmanie vzťahu medzi vybranými makroekonomickými veličinami analyzovaných krajín a ich migračnými tokmi za pomoci regresnej analýzy. Na regresnú analýzu nadväzuje konkrétna kvantifikácia dopadu zvýšenia migračných tokov analyzovaných krajín na ich verejné financie. Osobný prínos diplomovej práce je poukázanie na prepojenie medzi fiškálnou politikou jednotlivých krajín, ich migračnými tokmi a verejnými financiami. V diplomovej práci čerpám dáta z databázy OECD (2014) a EUROSTATU (2014) a sledujem základné analyzované obdobie od roku 1998 do roku 2012. Dospievam k záveru, že existuje lineárny vzťah medzi zvýšením vybraných makroekonomických veličín a migračnými tokmi analyzovanej krajiny v prípade Českej a Slovenskej republiky. Toto zvýšenie má z hľadiska čistej fiškálnej pozície buď pozitívny alebo negatívny dopad na ich verejné financie, a to v závislosti na type zvýšenej makroekonomickej veličiny.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses